AKTIVITETER & SEVERDIGHETER

Rundt fiskeværene Berlevåg og Kongsfjord finnes det mange muligheter for varierte og spennende friluftsaktiviteter. Du kan oppsøke steder og lokaliteter som gir deg et innblikk i Ishavs- kystens barske klima og natur, som igjen har satt sitt preg på regionens egen kultur og historie.
Her er et utvalg av muligheter:

Aktiviteter i Berlvåg - Kjølnes fyr

Historiske Berlevåg

Berlevåg Havnemuseum er et lokalmuseum med interessante samlinger og dokumentasjoner på emnene havneutbygging, fiske, sjøfart, 2. verdenskrig og gjenreisning.
Den årtier lange kampen mot havets enorme krefter, for å beskytte Berlevågs utsatte havn med mektige havnemoloer, dokumenteres bl.a. ved en 20-minutters videofilm.
Den restaurerte ekspedisjonsprammen «Berlevåg II» er utstilt i «Pramhuset».

Kulturminneløypen «Molobygging i Berlevåg» starter rett utenfor havnemuseet. Mens du er på en 5 km lang behagelig spasertur kan du erfare om mange interessante fakta rundt byggingen av Berlevågs to livsviktige, lange Tetrapode-moloer. Noen overraskende begrep som «Russevilla», «Jernbanebrua», «Myggmoloer» … vil også få en forklaring. Mot slutten fører kulturminneløypen nært forbi «Pomorparken». (se nedenfor)

Pomorparken er en liten gravlund for 2 russiske fiskere fra rundt 1910. Fiskerne omkom mens de drev fiske utenfor Berlevåg. Under den såkalte «Pomorhandelstiden» før den russiske revolusjonen var det aktiv handel og samkvem mellom folkene på Ishavskysten i nord.
Pomorparken ligger ca. 800 m fra Berlevåg Havnemuseum og like ved Revnesmolo og Berlevåg kai. 

Aktiviteter i Berlevåg - Havnemuseet

Fiskerihavnen og de store havnemoloene

Besøk fiskerihavnen og «ta pulsen» på livet i et fiskevær Barentshavets rikdom har alltid vært livsgrunnlaget for kystbefolkningen i det høye nord, så også i Berlevåg. Derfor er havnen det naturlige midtpunktet i et aktivt fiskevær. Fiskebåter kommer og går for å levere blodfersk fisk eller levende Kongekrabber til mottaksanleggene på land. Hærskarer av høylytt skrikende måser i luften og på vannet kjemper innbitt om sin del av delikatessene fra havet. Gå ut og se og hør og lukt! Men havnen og fiskeværet Berlevåg hadde idag ikke eksistert uten de to mektige havnemoloene. Svartoksmoloen og Revnesmoloen ble ferdigstilt i 1964 og 1974 etter en langvarig kamp mot havets stormfulle krefter. Det er de 4-armede betongklossene – kalt for Tetrapoder – som gir moloene en solid pansring, som effektivt absorberer bølgeenergien. I 2016 ble havnen ytterlige skjermet med en kraftig steinmolo bygd på vestsiden av fiskerihavnen. Både Svartoksmoloen  på vest- og Revnesmoloen på østsiden er gangbare. Ta deg en tur dit for å beundre maritim ingeniørkunst, midnattssolen over en uendelig horisont og kanksje en fiskebåt eller et hurtigruteskip på vei inn mot en trygg havn.
Fiskerihavnen i Berlevåg

Vandreturer

Tanahorn … er en distinkt, 266 m høy klippe beliggende 9 km vest om Berlevåg ved Tanafjord-munningen. Tanahorn er lokalbefolkningens ‘husfjell’, med fantastisk utsikt over fiskefeltene i Barentshavet, over Tanafjorden, Nordkinnhalvøya og platålandskapet i sør. Fjelltoppen er lett tilgjengelig langs en merket tursti på 4 km fra veien til Store Molvik. Eller som en del av en kyst-og-fjell rundtur på 14 km.